Pravila in splošni pogoji za dvojice

Tekmovanje v dvojicah določa, da je par sestavljen iz 3 igralcev od katerih je eden igralec kapetan ekipe. Cilj piramide je doseči vrh. To dosežemo z izzivanjem in premagovanjem dvojic, ki so uvrščeni višje od nas. Pogoj za igranje v piramidi je, da igralec ni bil nikoli aktivni ali nekdanji profesionalni igralec. Turneje se ne morejo udeležiti igralci, ki so ali so bili uvrščeni na lestvici pod okriljem TZS v zadnjih 7 letih.

1. SPLOŠNO

Piramidni teniški izziv se igra po načelih športnega «fair-playa«, medsebojnega spoštovanja, zaupanja, mirnega reševanja sporov, smiselne uporabe mednarodnih teniških pravil. Dvoboji se igrajo na dva dobljena seta, v primeru izenačenega izida 1:1 se igra »tie-break« do 10. Tekmovanje je organizirano v Portorožu, Bernardinu, Strunjanu, Izoli, Kopru in Vanganelu!

2. PRAVILA PIRAMIDE DVOJIC

a.) Par dvojice lahko izzove vse pare dvojic v svoji vrsti. Pravilo je, da izziva dvojice, ki so na njegovi levi strani vrste.  Dvojice, ki so v zgornji vrsti, pa izziva tako, da sme izzvati le tiste, ki se v zgornji vrsti nahajajo desno od izzivalca. To ne velja za dvojice na prvih štirih mestih.

b.) Vrnjeno izzivanje je sicer dovoljeno, vendar pa ni zaželeno oziroma velja za nešportno ravnanje. V tem primeru namreč izzivalec onemogoča izzivanje s strani igralcev, ki so v piramidi uvrščeni za njim.

c.) Dvojica, ki izgubi dvoboj, ima pravico do povračilnega dvoboja šele po 14 dneh.

d.) Dvojica, ki je izzvana, mora sprejeti izziv in odigrati dvoboj v 8 dneh od dneva izziva,  sicer se šteje, da je dvoboj izgubila.

e.) V primeru, da dvoboj ni odigran v 8 dneh in sta za nastali položaj krive obe dvojice se dogovorjeni dvoboj razveljavi in obe dvojice izgubita 5 mest ter tekma ni registrirana.

f.) Dvojica lahko izzove le dvojice, ki so proste oziroma še nimajo dogovorjenega dvoboja, ne pa tudi dvojice, ki že imajo dogovorjeno tekmo.

g.) V trenutku, ko se preko sistema rezervacije sproži izzivanje prične teči 8-dnevni rok za odigrati dvoboj. Obe dvojice sta nato dolžni, da se čim prej dogovorita za točen datum dvoboja. Kapetan ekipe je dolžan, da dogovorjen datum dvoboja čimprej potrdi preko linka, ki ga je prejel preko potrditvenega emaila in po odigranem dvoboju vpiše rezultat (preko linka rezervacije). Če rezultat v istem dnevu ne bo vpisan se mesta na lestvici ne bodo spremenila in tekma ne bo registrirana.

h.) Izzivalna dvojica izbere lokacijo tekme in jo potrdi preko sistema rezervacij (Portorož, Strunjan, Izola, Koper ali Vanganel) in priskrbi tudi nove žoge. Uradne žoge toura so Tecnifibre X-One. Plačilo teniških ur krijeta oba igralca sorazmerno (če ni drugače dogovorjeno, letne karte in ostali pogoji).

i.) Dvojica, ki v obdobju 60 dni ne odigra nobenega dvoboja je lahko neposredno izključena iz tekmovalnega sistema Piramida. Grobe kršitve, ki jih vodja turneje zazna se lahko kaznujejo z izgubo 10 mest.

3. KDAJ LAHKO DVOJICA ZAVRNE IZZIV

Izziv lahko zavrne le v primeru, če je v tekočem mesecu že odigrala najmanj 3 teniške dvoboje in je bila vsaj v enem dvoboju tudi izzvana. Prehodno obdobje med mesecem je vi sistemu zaveden 3 dni pred iztekom tekočega meseca, kar pomeni, da dvojica ne more več zavrniti dvoboja, ko se rezervacija prevesi 5 dni v naslednji mesec.

4. ODSOTNOSTI/POŠKODBE

Dvojica lahko v tekoči sezoni uporabi le eno možnost za odsotnost (O – 1x) za največ 14 dni brez sankcij. Nadaljnje odsotnosti so možne a dvojica je kljub temu na voljo za izzivanje ne glede na odsotnost. V kolikor prejeme izziv in če je odsotna in ne more odigrati dvoboja, ga preda in pade na mesto izzivalca. Dvojica, katera se poškoduje in izbere status poškodovanega (P – 1x) ima to možnost izbrati le enkrat (1x) v sezoni, le za 7 dni brez sankcij, po 7 dneh se avtomatsko vrne v sistem rezervacij in je na voljo za izzivanje. V kolikor je še vedno poškodovana in ne more odigrati dvoboja ga preda in pade na mesto izzivalca. Dvojica, ki je poškodovana ali ne odigra nobenega dvoboja več, kot 31 dni izgubi svojo mesto in pade na dno lestvice.

5. KDAJ DVOJICA NE SME ZAVRNITI IZZIVA

Dvojica, ki je izzvan in v tekočem mesecu in še nima izpolnjene kvote se mora odzvati in izzivalcu omogočiti, da se dvoboj odigra v 8 dneh.

6. IZZIVANJE

Dvojica, ki izziva večkrat zapored in v tekočem mesecu še ni bila izzvana, jo sistem po dveh odigranih dvobojih začasno ustavi (3 dni). Po 3 dneh v kolikor ne dobi izziva, jo sistem ponovno sprosti in lahko izziva naprej.

7. JOKER/KVOTE

Vsaka dvojica, ki odigra vsaj  10 dvobojev ima enkratno pravico uporabe, t.i. jokerja.  Vsaka dvojica, ki izpolni pogoj ima pravico do enega jokerja. Igralec, ki vlaga jokerja, lahko z njim izziva kateregakoli igralca na piramidi in se v primeru zmage povzpne na njegovo mesto, poraženec pa pade na mesto izzivalca. Če izzivalec izgubi, ostanejo mesta nespremenjena. Vlaganje jokerjev navzdol ni dovoljeno. Pogoj za joker je, da nimate nobenega rdečega kartona in da v mesecu, ko vlagate joker ste bili že 1 x izzvan. Zadnji dan za unovčiti joker je 15.8.2020

8. DRUGE OBVEZNOSTI DVOJIC

Vsaka dvojica mora mesečno odigrati vsaj tri dvoboje, sicer izgubi 7 mest na piramidi. Izjema so dvojice na mestih 1, 2, 3 in 4. Dvojici na mestu št. 1 ni potrebno izzivati, zato tudi v primeru, da ne odigra nobenega dvoboja, ne izgubi mesta na piramidi. Dvojice na mestih 2, 3 in 4 morajo odigrati najmanj en dvoboj mesečno, da ne izgubijo pozicije. Izzivanje pa morajo sprejeti, če so izzvani s strani izzivalca.

9. PLAY OFF

Zaključni boji na izpadanje med najboljšimi 16 igralci se bodo odvijali po sistemu žrebanja (boben A – igralci na poziciji med 1. in 8. mestom, boben B igralci med 9. in 16. mestom). Zmagovalec dvoboja napreduje naprej. Razpored tekem:
1/8 finala, sobota 12.9.
1/4 finala, sobota 19.9
1/2 finala, sobota 26.9.
Final Four, sobota 3.10.

10. FINAL FOUR

Zaključni turnir in boj za Faraona dvojic se bo odvijal v soboto 3.10. po sistemu »prvi štirje« igrala se bosta dva dvoboja. Tekma za 3. mesto in boj za Faraona 2020. Pare določi žreb.

11. SANKCIJE

Zadnji dan v mesecu se izvršijo sankcije nazadovanja po piramidi zaradi morebitnega ne igranja. Če dvojica ne odigra zahtevane kvote, izgubi 7 mest.  To ne velja za dvojice, ki so na koncu meseca na mestih 1, 2, 3 ali 4 (glej 6. člen zgoraj).

12. DOPOLNILNE ODLOČBE

a.) Vse tekme morajo biti odigrane na teniških igriščih v Portorožu, Strunjanu, Izoli, Kopru ali Vanganelu.

 

b.) Izzivalna dvojica je dolžna rezervirati igrišče ter priskrbeti žoge. Zadnji dan izzivanja za prvih 8 dvojic je 31. avgust 2020. Za ostale dvojice je izzivanje dovoljeno do 30.9.2020

c.) Zmagovalca dvojic piramide bo odločil »FINAL FOUR«

e.) Najboljše tri pare čakajo pokali in nagrade.

13. UPRAVNI ODBOR

Damjan Dekleva (predsednik)
Branko Podgornik (član)
Peter Kos (član)
Andrej Kuk (član)

OSTALA DOLOČILA:

– PRIČETEK TEKMOVANJA: SOBOTA, 4.4.2020

– ZAKLJUČEK TEKMOVANJA: SOBOTA, 3.10.2019 (FINAL FOUR)

– PRIJAVNINA: 60 € (po ekipi)
Prijavnina vključuje organizacijo in vodenje tekmovanja, vzdrževanje spletne
strani in rezervacijskega sistema.

– TENIS ŽOGE: Uradne tenis žoge Tecnifibre X-ONE (5  € tulec po 4 žoge, 4  € tulec po 3 žoge). Naročila Loparji.si

– NAGRADNI SKLAD: 300 €

– LOKACIJA IGRANJA: PORTOROŽ, BERNARDIN, STRUNJAN, IZOLA,
KOPER, VANGANEL

– VRSTA TEKMOVANJA: PIRAMIDA